Naamloos document


Aanmelden Gratis Nieuwsbrief


Commentaar van gebruikers:
Gonnie | 18/04/2012 | 11:12
Nancy, wat goed van je om extra te benadrukken hoe een kreeft op de juiste manier dient te worden gekookt zonder te hoeven creperen. Leuk artikel met goede aanbevelingen.Jammer dat ik allergisch ben voor schaal-en schelpdieren
Commentaar:
Naam:
*
E-mail adres:
*
*

nancy pelgrim boskma

Storm en regen, de herfst is in volle gang. Jullie hebben vast gemerkt dat de nieuwsbrief niet meer verzonden wordt maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe items worden gepost.

Je kunt nog steeds en zelfs bijna dagelijks genieten van onze nieuwe items. We gaan wellicht een beetje van koers veranderen maar worden daardoor niet minder interessant, in tegendeel zelfs.

Denk je dat jij een bijdrage kunt brengen aan onze site schroom dan niet en laat ons dat weten via een MAIL Wellicht ben je reporter cultuur, heb jeen grote passie voor mode of beauty, ben je culinair een aanwinst voor het ganse land? Dan is er plek voor jou bij Your Way of Life. Laat van je horen! :-)

Geniet van onze glossy, daar maken we hem voor!

Nancy Pelgrim Boskma

Redactiebiker-heren-mediumrectangle

Default 10

250x250 UGG Australia Mens

H.E by MANGO logo 250x250

Jacket by Mango HE Klik logo for shopping

mango he, mango herenmode, your way of life


your way of music, your way of life

#Weekly wow!
Pherotone, een combinatie van DJ en muzikant werkend vanuit het prachtige Spaanse Barcelona. Een NuDisco perfomer met een voorliefde voor gepolijst geluid, strakke baselijnen verpakt in een soort Sea Breeze sound. Of zoals hij het zelf zegt 'to stimulate the senses'. Wel dit laatste lukt hem uitstekend met de re-edit van 'Wrong'. Een niet alledaags nummer van Everything But The Girl. Maar ondanks dat een absolute Weekly Wow! Klik op het logo, luister en oordeel zelf!

#DailyDiamondNANCY'S (NIET ZO) RAZENDSNELLE KEUKEN

OOSTERSCHELDE KREEFT
Hij is er weer, De Oosterscheldekreeft. Het seizoen is maar kort (tot juli) dus NU genieten is van belang. De Oosterscheldekreeft is waarschijnlijk het mooiste streekproduct wat ons land rijk is, de volle smaak en stevige structuur van het vlees maakt het eten van de kreeft tot een feestje.

oosterschelde kreeft, your way of life

Allereerst willen we graag de aandacht vestigen op hoe een kreeft te koken. Laatst zag ik op tv een so called ‘hobbykok’ die mee deed aan ‘Wie is de Chef’ een programma waar een echte chef zich vermomd als hobby-koker voor het ‘spelelement’.

De hobbykok propte 4 kreeften in een pannetje waar je er niet eens eentje in kon koken en riep vol overgave dat de beestjes in een klap dood zouden zijn. DAT IS DUS NIET ZO!! Een kreeft is inderdaad in een keer dood als hij in een pan met water van 100 graden wordt gedrukt met de kop naar beneden. Echter, wanneer je vier kreeften in een klein pannetje drukt daalt de temperatuur een graad of 30! en creperen de arme beestjes een gruwelijke dood. 

 oosterschelde kreeft, your way of life

Hoe koken wij een kreeft
Neem een enorme pan! Zet deze op met water, prei, ui, selderij, wortel, dille, witte wijn en wat peperkorrels. (nog geen zout) Wanneer de Courtbouillon klaar is (zo noemen we dat) haal je de groenten uit het water.Laat de bouillon weer even goed aan de kook komen voeg nu pas zout toe! Water met zout heeft namelijk een lager kookpunt dan ongezouten water. Wanneer je zout aan kokend water toevoegt komt de temperatuur boven de 100 graden. Nu direct de kreeft met de kop naar beneden in de pan drukken. Nu is de kreeft op slag dood. 

Een kreeft van een pond kook je zo’n 18 tot 20 minuten. 

oosterscheldekreeft, your way of life

Het is echter geen enkel probleem een ‘lijk’ te kopen en de kreeft dus al dood te koken of de kreeft een mes door de kop te steken van achter ‘het kruis op de kop’ in een klap naar voren zetten, hier is echter behoorlijk wat kracht voor nodig.

oosterscheldekreeft, your way of life


nieuwsbrief your way of life

 

Wanneer de kreeft gekookt is snijd je hem in twee. Geef een paar klappen met de achterkant van je koksmes op de scharen om te kraken. Je kunt het kreeftvlees nu zo eten met een fijn sausje met pasta bijvoorbeeld, wat gebakken wilde spinazie of zeekraal. Met een fijne mayonaise en vers gebakken dikke frieten. In de schaal even onder de grill met een romige saus… de mogelijkheden zijn eindeloos.

‘Groene kreeft-garnalen-soep’
Van de delen die je niet eet kun je samen met een deel van het kookwater (de courtbouillon, laat deze voor de helft inkoken) een fijne soep maken. Zet in een koekenpan de schaal, de kop, de poten die je niet eet, aan in wat olie, doe er knoflook, sjalot, prei en courgette bij. Stevig aanbakken. Blus af met een scheutje armagnac of cognac. Doe nu alles uit de koekenpan in de ingekookte courtbouillon en laat lekker afkoelen. Wanneer het helemaal is afgekoeld zeef je de bouillon schoon. Kook de bouillon weer op. Snijd een courgette in de bouillon en laat deze garen. Trek de staafmixer door de soep en je zult zien dat de soep door de courgette is gebonden. Breng de soep op smaak met Fleur de selle en witte peper. Neem grote soepkommen of diepe borden. Snijd daar een lente uitje in en leg een hand hollandse garnalen onderin. Schenk de hete soep er op. Schep een lepel crème fraîche in de soep en smullen maar. 

oosterscheldekreeft, your way of life

WIST JE DAT: 
Zeeuwse kreeft kan ca. 70 jaar oud worden. Vissers hebben onderling een erecode om de vrouwtjeskreeft altijd te merken en terug te zetten. Een vrouwtjeskreeft kan in 10 maanden tijd wel 50.000 jonge kreeftjes voortbrengen. Wanneer een beroepsvisser deze kreeft meeneemt, vis je later vanzelf achter het net. De scharen van de kreeft worden niet zomaar vastgebonden. De kreeft is van nature een ontzettend agressief dier.

De Oosterscheldekreeft het Boek!
De Oosterscheldekreeft is uniek en daar zijn we trots op! Ons Zeeuwse schaaldier wordt over de hele wereld geroemd vanwege haar stevigere vlees en de zoetere en vollere smaak. Ook de (Oosterschelde)kreeftvisserij is een bijzondere aangelegenheid; er gelden strikte regels voor de vangst en er mag niet het hele jaar op gevist worden. Hierdoor is kreeft een schaars en kostbaar product, een delicatesse. Vaak wordt zij daarom met culinaire hoogstandjes omgeven, maar dit is nergens voor nodig. Kreeft is er namelijk gewoon voor iedereen.

Dat laat dit boek zien. Puur en eerlijk. Zonder pretenties. Van visser tot bioloog tot meester- kok. We heffen de mythe rond de kreeft op en we ontrafelen alle raadselen. We zetten alles op een rij: hoe de kreeft te herkennen, hoe haar te bereiden, enz.

oosterscheldekreeft, your way of life

Remko Kraaijeveld maakte foto’s waar het zoute water van afspat. Ruig, direct en poëtisch. Vissers, tuinders en het Zeeuwse landschap met de ongeëvenaarde wolkenluchten. Het zout, zilt en het zoet. Geen obligaat opgemaakte borden met uitgekiende belichting, maar liefde op een bord in het landschap waar het allemaal vandaan komt.

 oosterscheldekreeft, your way of life

Met basisrecepten voor iedereen, maar ook recepten van topchefs van de restaurants van de Kring van de Oosterscheldekreeft. En natuurlijk ontbreekt ook Sergio Herman niet... Ga naar Zeeland met het boek De Oosterscheldekreeft; dat moet je lezen, proeven en beleven.

De Oosterschelde Kreeft € 49.00
Auteur: Ronald Timmermans & Remko Kraaijeveld

Lentevoordeel

 

Word member van Your Way of Life e-gazine en maak het hele jaar door kans op mooie cadeaus!   

Abonnee

Bookmark and Share


Vertel een vriend(in)